Sparad i Uncategorized

Jakten på den perfekta klassboken för år 7 och 8

Full av inspiration letar jag nu efter böcker att läsa tillsammans med år 7. Vi behöver en bok att läsa i helklass med ett bra tema, den ska kännas ganska ny och vara lagom lång. Hmm, låter inte så didaktiskt kanske? Att läsa skönlitteratur anpassad till åldern och att kunna diskutera denna är förkortat vad måluppfyllelsen går ut på, i strävansmålen har vi så ambitionen att skapa en lust till läsandet, att även läsa på egen hand och av eget intresse. Detta är det absolut roligaste jag vet som pedagog. Jag ryser varje gång jag ska testa en ny bok. Tystnaden som sänker sig i klassrummet och som berättar omedelbart om jag hittat rätt, eller inte. Magi.

Nu har jag läst följande titlar:

Tusen gånger starkare av Christina Herrström:

Den här boken handlar om könsroller i skolan och tar på ett laddat, bra och tydligt sätt upp hur det tyvärr i de allra flesta högstadieklasser fungerar (skriver inte mig själv fri här!). Pojkarna låterm skriker svaren rätt ut och de tysta flickorna blir bara tystare och tystare. Jag var en sådan. Visserligen med viss integritet att skrika i från om någon var elak, men i alla fall.

Handlingen utspelar sig i en nia. En helt vanlig ganska stökig högstadieklass. Signe (jaget i boken) berättar med smärtsam tydlighet hur det sociala spalet fungerar och har förändrats under åren. Hon är en av töntarna, en tyst och välartad vanlig bra tjej. Hon reflekterar mycket över det sociala spelet i klassen men bryter inga regler och har sin roll. Till den här klassen kommer så Saga. Hon vänder upp och ner på allt genom att hon inte vill acceptera detta mönster som finns. Hon utmanar, testar och finner sig inte i att bli tystad. Detta ställer till en hel del på alla håll. Lärare vet inte hur de skall kontrollera denna redan stökiga klass och eleverna de har ju tappat sina vanliga roller och blir förvirrade.

En bra och läsvärd bok och här har vi en kombination av att boken är aktuell som film i höst och att temat är klockrent: genus och könsroller och värdegrund. Funderar på den här boken till år 8.

Lägerhästarnas natt av Erik Eriksson

Boken handlar om ett gäng scouter som under tre sommarveckor åker på scoutläger i skärgården. Förväntningarna är höga. Föräldrarna är trygga i att släppa i väg sina telingar, jag menar scoutläger är ju bara bra, eller hur? Johan upptäcker ganska snart att fullt så harmoniskt ska det inte bli. Ledaren för deras avdelning på lägret kör med de och trycker ner de som inte lyckas. Dessutom går det rykten om lägerhästarnas natt – den sista natten på lägret – då hemska saker skall hända. Lägret blir inte riktigt som scouterna har tänkt sig coh tre veckor känns plötsligt som en ganska lång tid.

Den här boken passar år 7. Klassisk pennalism/mobbning och att anpassa sig i en grupp. Det är bara killar i boken, men porträtten är så pass varierade att även tjejerna kan relatera. Dessutom: Skulle det blivit såhär på ett tjejscoutläger? Varför varför inte? Jag tycker det här påminner lite om Flugornas Herre och ger utrymme för många diskussioner om ledarskap och demokrati också.

Nu till det trista: Den här boken verkar inte möjlig att få tag på just nu, har sökt runt och den verkar inte finnas. Hoppas fortfarande för det är läsvärt.

Jag funderar vidare och skall även titta efter andra böcker. Om någon läser detta har tips på böcker att läsa med år 7, tas tacksamt emot!

Fröken Linda

Annonser

Författare:

Bloggare, läsare och lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s