Sparad i Detta har hänt

Åsiktsmaskinen

Min kulturvecka fortsatte. Var med två klasser på Stadsteatern och såg föreställningen Åsiktsmaskinen.

ÅSIKTSMASKINEN

Den handlar om vad som formar våra åsikter och på vilka olika sätt det finns att påverka oss. Det passar bra in på det fokusområde vi arbetar med som handlar om sanning & lögn.

Högt tempo, 4 skådespelare, en hel del humor och mycket tänkvärt. Lärde mig nya begrepp och knep som medvetet används för att påverka oss. Dessutom berättade de om belöningssystemet i hjärnan, om experiment som Pavlovs hundar och en del annat om hur hjärnan fungerar.

Tänkte tillsammans med SO följa upp detta i nästa vecka. SO-kollegan började i går och så får vi se vad vi tar vägen. Diskussion och reflektion.

Det slår mig hur värdefullt det är att erbjuda eleverna den här typen av upplevelser, blir alltid så värdefulla reflektioner. Sedan har vi det uppenbara i att det står i läroplanen, inte att förglömma. Men! De är väldigt ovana vid den sortens koncentration som en föreställning kräver. Allt som bjuder tuggmotstånd eller kräver koncentration är såå tufft för unga i dag och det är så synd. Vi har tappat det. De har inte erbjudits lugn och långsamhet och skolan betalar ett ganska brutalt pris för detta.

Jag tänker i alla fall  fortsätter min kamp för både läsning och långsamhet, för båda är en nödvändig del av en människas utveckling. Livet är fattigare utan helt enkelt.

Fröken Linda

Annonser

Författare:

Bloggare, läsare och lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s