Sparad i Fröken Linda funderar, Läsning

En inspirationskväll om läsning

Var på en iLäsnngnspirationskväll om läsning. Introduktion av ett läromedel samt en föreläsning/diskussion med läsambassadör Johanna Lindbäck. Det var en energikick att få en kväll att i en hel halvtimme eller mer faktiskt hinna prata med andra lärare och andra lärare med samma engagemang och intresse.  Diskussionerna rörde litteratur och hur vi ska läsa den i skola, även vad vi väljer att läsa.

Johanna Lindbäck visade två intressanta bilder på sin föreläsning. En var läsundervisning som handlade om ensam, tyst läsning. Gå till biblioteket-  låna en bok – läs den själv – skriv en kort recension. Detta torde alltså inte leda till kvalitet i läsningen och inga lässtrategier utvecklas heller.

Sedan en bild på hur det skulle kunna gå till att läsa böcker med eleverna. Introduktion, högläsning, samtal om det lästa och sedan någon form av text som samlar in tankarna. Detta lyfte hon fram som en mycket mer framgångsrik läsundervisning. Blir så glad och tacksam när jag vet att det är den typen av undervisning jag står för och genomför varje vecka. Det blir inte alltid lika lyckat och lika fullt ut genomfört, men jag  är övertygad om att det är enda sättet.

Läslust står inte i kursplanen eller i kunskapskraven. Den är den lyckliga bieffekt vi hoppas och ber om. Det är kompetensen att läsa det handlar om.

Hur ska vi få alla lärare att från de tidigaste viktigaste åren genomföra en genuint konkret och explicit läsundervisning? Hur får vi förutsättningarna och kompetensen? Först kräver det en läsintresserad lärare – går exempelvis inte att förhandla bort att läsa det du ska läsa med eleverna.

Blir bara ännu mer övertygad om var mitt fokus ska ligga. Läsning.

Önskar bara att mina förutsättningar var bättre – skolan lider av ett gigantiskt systemfel. Tyvärr. Återkommer till det.

Fröken Linda

Annonser

Författare:

Bloggare, läsare och lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s