Sparad i Fröken Linda funderar

Tankar om Ferietjänst – igen

Det började snurra i huvudet av tankar när jag läste ett FB-inlägg av en lärarkollega som konstaterade att nu var det semester och det mesta av planerandet för nästa termin kändes färdigt så långt. Kollegan har 40-timmarstjänst och hade med kollegorna haft ett antal arbetsdagar för att fila på upplägg för kommande läsår. Följer en del i det utvidgade kollegiet och runt i hela Sverige sitter lärare på fritiden (läs ferien) och kastar ut frågor om lästips, upplägg och planeringar. Saknar de också IRL arbetet på skolan? Det gör i alla fall jag.

Personligen är jag inte förberedd för nästa läsår, har inga ingångsvärden om vad som är planerat i mina ämnen, inget är sorterat och inventerat. En vecka i augusti har vi att starta upp, den kommer att bli lång.

Ännu ett läsår och jag har inte blivit mer imponerad av lärares arbetstid och organiseringen av den. Finns en del olika saker, den jag fokuserar på mest är upplägget med att vi pedagoger är anställda på så kallad ferietjänst. Vi arbetar således in ett antal timmar varje vecka under terminen och är sedan i stället berättigade till lov, påsk, sportlov och sommarlov.

Varför har vi inte några i styrande positioner som vill lyfta den här jätteviktiga frågan? Ferietjänsten och vårt arbetstidsavtal i samband med detta är inte oss till hjälp längre alls. Inte eleverna heller för den delen.

Vi måste modernisera! Argumenten håller inte längre – vi är den sista utposten som efter en tanke 1842 fortfarande anser att barnen behövs på fälten i skördetid. Alla andra har följt med i utvecklingen. En av samhällets viktigaste institutioner stänger i stället ner  – i 10 veckor. Några argument/tankar:

  • 40-timmarstjänst för alla lärare, gärna tre terminssystem med tydligt avsatt tid för kollegiet när eleverna inte är i skolan.
  • Administrativ personal behövs i större utsträckning.
  • Eleverna som är socialt utsatta är inte hjälpta av 10 veckor utan trygghetsnätverket som skolan utgör, de mår bara dåligt. De läser inga böcker, eller i vissa fall ha de ingen att tala svenska med på hela den tiden.

Jag efterlyser en modern, öppen skola som tänker lite nytt. Personligen värdesätter jag detta, som troligen leder till en humanare arbetsrytm, än att vara ”ferieledig” ett antal icke frivilliga veckor per år.

Fröken Linda

 

Annonser

Författare:

Bloggare, läsare och lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s