Sparad i Fröken Linda funderar

Hur ser lösningen ut? #BLOGG100

Skrev i förrgår om skolan som blivit en samhällets sista utpost som med vårt långtgående uppdrag ska möta alla barn varje dag och oavsett det skick de kommer i.

Lösningen måste vara en snabb insikt och omställning till att skolan behöver en betydligt starkare och pålitlig stödstruktur. Allt som krävs för att allt ska falla som ett korthus i nuläget är en svag rektor eller ett elevhälsoteam som inte tar ansvar så växer bördan för oss enormt.

Vad nu?

– Hur vore det om skolan i stället hade elevhälsoteam som fanns i hjärtat av skolan och som på riktigt fanns där med en handlingskraft som känns trygg och avlastande för eleverna och för oss.

– Hur vore det om detta team sedan hade en kontakt på SOC som agerade på deras inrådan och som hade nära kontakt med skolorna?

– Hur vore det om skolan hade fler SvA-lärare då elever som inte har svenska som modersmål inte kommer att minska precis.

– Hur vore det om en modersmålslärare kunde finnas fast på skolan och dela mentorskap med elever som har de i modersmål?

– Hur vore det om vi skapade ett extraspår på förberedelseklasser för de med kort eller obefintlig skolbakgrund

– Engelskundervisningen går också i en riktning då det helt utan resurs sitter elever i år 7.9 som precis har börjat lära sig engelska och detta samtidigt som de ska lära sig svenska.

Det här är framtidens, eller faktiskt redan gårdagens, viktigaste utmaning. Gör vi inte detta kommer skolan ganska snart att till sin karaktär börja likna ett behandlingshem, inte en plats för kunskap och lärande.

Ska vi ha alla med i ett schysst och inkluderande samhälle är det inte rimligt att lägga detta ansvar på en enskild lärare utan det behövs mycket mer än så. Det ät dags att ge pedagogerna en rimlig chans att arbeta på ett bra sätt för eleven. Låt oss äntligen lämna år 1842 och kliva in i och börja ta ansvar för den verklighet som gör att läraryrket snart är ett annat ord för ”omöjlig ekvation”.

Organisationen av skolan är otidsenlig, fragmentiserad och gravt underfinansierad  i vissa delar. Betänk att vi under dessa förutsättningar utför mirakel varje dag – frågan är när bubblan brister?

Fröken Linda

Annonser

Författare:

Bloggare, läsare och lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s