Sparad i Uncategorized

Skolan och att få vara sig själv #BLOGG100

Skolan är en alldeles unik arbetsplats och det är också en mötesplats för ungdomar och barn. Vi behöver därför värna om att alla ska kunna vara sig själva och ta plats på det sätt just de kan.

Inkludering, visst, men också en acceptans av att vi alla är olika. Det finns alltid massor av kvaliteter hos var och en. Det här handlar ju inte bara om undervisning, inte heller är detta enbart skolans uppdrag. 

Vi i skolan ska motverka mobbning, se till att alla elever får vara de individer de är, ingen är den andra lik. Det måste genomsyra vår värdegrund och arbete. 

Jag blir glad när elever uttrycker att det i en grupp är OK att vara den man är. Inte som i High Schoolfilmer där ungdomar på rutin mobbas bara för att de är töntar, pluggisar eller något annat generaliserande. 

Nej, det bästa är om vi en gång för alla inser att det är mångfalden som ger dynamiken. Som när det på scenen när vi på skolan har gospelkonsert står elever av olika bakgrund, hudfärg, olika diagnoser och olika förmågor och det som lyfter allt är just att de alla är där tillsammans.

Det är därför vi behöver en skola som kan ta hand om alla och få alla att växa. Det kräver betydligt smartare lösningar om samverkan, uppfostran föräldraransvar,  undervisning och inkludering än det vi i skolan i många fall erbjuder i dag. 

Det krävs ett helt samhälle. 

Fröken Linda

Annonser

Författare:

Bloggare, läsare och lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s