Publicerad i Uncategorized

Rapport från ett bokförråd

Jag tar alltid hem en hög med böcker att läsa under sommaren. Syftet? Att ha fyllt på förrådet av titlar att välja bland. Det finns massor av läsning i förråden på skolan och det är ett knappt påbörjat projekt allt detta. Men i ärlighetens namn tar det egentligen aldrig slut. Nu för mig är det viktigare än någonsin då kurser och gymnasiet och allt innehåll är nytt. De böcker jag vill presentera här är två ungdomsböcker på engelska:

Speak av Laurie Halse Anderson (1999)

Boken handlar om Melinda som börjar ungefär gymnasiet. Det har hänt saker och inget är sig likt. Vi får inte veta allt på en gång vilket jag tycker bidrar till intresset för den här boken. Melinda är en ganska klassisk tonåring som uppvisar tecken på att inte må bra psykiskt. Hon blev våldtagen på en fest under sommaren men ingen vet och hon berättar inte. Det är det här titeln anspelar på “speak”  – som i berätta, tala om det hände. Till slut är det precis vad Melida gör. 

Temat är vad som sker efter ett sexuellt övergrepp och vad det gör med en ung människa. Jag funderar på att läsa den här i engelska 5. Jag vet inte hur jag ska arbeta med den. Sitting Down Drama kanske, men även någon form av analys av Melindas förändring mot lslutet av boken, går att hitta symbolik på många olika plan. Vill undvika “vad skulle du ha gjort” scenarios utan ha fokus mer på berättandet. 

Reinventing Elliot av Graham Gardner (2003)

Elliot är 14 år och ska börja i en ny skola. Nya chanser. Han ska passa in den här gången, inget han gör får sticka ut, eller väcka uppmärksamhet. Han vill inte bli mobbad igen. Det börjar bra. Sedan blir han av någon anledning i stället med i skolans mobbargäng. Han kan inte förstå det, känner ingen lättnad. Vet bara att just nu är det inte han. Den här gången. Det är någon annan som blir mobbad. Någon som ett tag blir hans vän. Elliot inser att det måste få ett slut. 

Temat är mobbning och det speglas under boken på flera sätt. Mobboffer, se någon annan mobbas och inte berätta, vara en av de som mobbar. Elliot speglas i alla dessa roller. Boken är lättläst och även detta tema går att ringa in bra i olika scener i boken. Detta är också en titel tänkt för engelska 5. 

Dessa båda böcker har en hel del år på nacken, men förutom att mobiler och annat inte är så är med och nätmobbning av naturliga skäl inte adresseras så är det här bra böcker, de är båda sträckläsningsmaterial. 

Författare:

Bloggare, läsare och lärare.

Lämna en kommentar